9025407226
Schokkende herinneringen : 7 gevallen van traumaverwerking en geheugenverlies - Lenore Terr
L.J. Veen Amsterdam/Antwerpen (1994)
In verzameling
#469

Gelezen?:
Ja
Psychology
Geheugen, Therapie

Samenvatting:
Zeven gevalsbeschrijvingen, waarbij de vraag centraal staat, of mensen schokkende gebeurtenissen zoals moord, seksueel misbruik en mishandeling uit hun geheugen kunnen wissen.

Recensie:
Wanneer iemand een ernstige traumatische ervaring meemaakt, is het dan mogelijk dat hij die 'vergeet' en later zich plotseling weer weet te herinneren? Deze vraag houdt therapeuten zeker momenteel erg bezig, vooral omdat wanneer het om incest gaat, er een rechtszaak kan komen; daarin wordt de vraag naar het waarheidsgehalte van die herinnering gesteld. Terr gaat ervanuit dat herinneringen verdrongen kunnen worden. Ze geeft daarvan een aantal uitgewerkte voorbeelden. Ze geeft ook een voorbeeld waarbij de herinnering 'vals' blijkt te zijn. Terr is kinderpsychiater en geldt als een deskundige die in die hoedanigheid ook optreedt in rechtszaken. De verslagen zijn redelijk boeiend; de wetenschappelijke gegevens zijn in de tekst verweven en dat maakt het geheel wat minder leesbaar. De inleiding is van Bergsma (wetenschapsjournalist en psycholoog) en die brengt een gedegen nuancering aan. Bedoeld voor leken en therapeuten.

Product Gegevens
Medium Paperback
Aantal pagina's 313
Hoogte x Breedte 230 mm
Originele Titel Unchained Memories
Originele Uitgever Basic Books
Origineel Land USA
Originele Taal English
Origineel Publicatie Jaar 1994
Persoonlijke Gegevens

Opmerkingen
Met lit. opg., reg - Vert. van: Unchained memories : true stories of traumatic memories, lost and found. - New York : Basic Books, 1994